امروزه عزم دو دولت بر تقویت روابط استوار بوده و سطح ارتباطات ایران با کشور آذربایجان به بهترین سطح خود رسیده و اقدامات زیربنایی خوبی نیز در حال انجام است که موجبات افزایش تراز تجاری ایران را با این کشور فراهم خواهد نمود.
به گزارش آران مغان، کشور جمهوری آذربایجان با جمعیتی بالغ بر ۱۰ میلیون نفر در شمال ایران واقع شده است و کشور ما با این همسایه شمالی ۷۶۵ کیلومتر مرز مشترک دارد . سه استان گیلان ، اردبیل و آذربایجان شرقی استانهای مرزی ما با خاک اصلی جمهوری آذربایجان می باشند، همچنین بخشهایی از استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی نیز با جمهوری خودمختار نخجوان که تحت نظر حکومت مرکزی آذربایجان اداره می شود ، هم مرز می باشند . در حال حاضر چهار گذرگاهها مرزی بین کشور ایران با کشور جمهوری آذربایجان وجود دارد ، که از آن جمله می توان به آستارا ، جلفا ، بیله سوار و پلدشت (صنم بلاغی) اشاره کرد.
همانطور که می دانید این سرزمین حدود دویست سال پیش جزو ممالک ایران بوده ولی در جنگ دولت قاجار با تزار روسیه، طی قراردادهای ننگین گلستان و ترکمنچای به خاک روسیه ملحق شده است ، همین امر نشان از این دارد که دو ملت بزرگ ایران و آذربایجان، اشتراکات تاریخی و ریشه های فرهنگی مشترک زیادی دارند.
جمهوری آذربایجان در ۱۹۹۱ میلادی استقلال خود را بازیافت. بعد از استقلال در این کشور، در اثر وقوع جنگ قرهباغ و اجرای سیاستهای آزادسازی قیمتها و خصوصیسازی اقتصاد ، موجب شد که تورم فزاینده ای در کشور ایجاد گردد و مردم جمهوری آذربایجان تحت فشارهای شدید اقتصادی قرار گیرند . از سال ۱۹۹۶ میلادی با عقد قراردادهای نفتی بینالمللی این کشور شاهد افزایش درآمدهای نفتی بوده و همین امر به کمک رشد سرمایهگذاری خارجی، موجب گردید که اقتصاد نابسامان این کشور کمی رو به بهبود گذارد ، همچنین از سال ۲۰۰۱ میلادی که این کشور به عضویت شورای اروپا درآمد، مساعدت کشورهای اروپایی، اعطای وام از سوی صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی ، موجب شد تا این کشور در جایگاه خوبی از نظر رشد اقتصادی در دنیا قرار گیرد .
در ابتدای استقلال این کشور، نیاز روزافزون به مواد غذایی و کالا باعث شد ، به دلیل همجواری ، تجار ایرانی روابط تجاری خوبی را با این همسایه شمالی تجربه کنند، اما متاسفانه به دلیل بروز مشکلات تجاری فی مابین، اعتماد دو طرف به انجام معامله ، کمتر شده و هم زمان کشورهای رقیب نیز جای ایران را در بازارهای کشور آذربایجان تصاحب نمودند. اما در چند سال اخیر با شفافیت بیشتر بازارها و حذف واسطه ها و دلالان ، حجم تبادلات و همکاریهای تجاری ایران با کشور آذربایجان، رشد قابل ملاحظهای داشته است.
امروزه عزم دو دولت بر تقویت روابط استوار بوده و سطح ارتباطات ایران با کشور آذربایجان به بهترین سطح خود رسیده و اقدامات زیربنایی خوبی نیز در حال انجام است که موجبات افزایش تراز تجاری ایران را با این کشور فراهم خواهد نمود . برای مثال می توان به برخی از آنها در ذیل اشاره نمود :
اینها بخشی از تمهیداتی است که نوید بخش رونق تجاری فیمابین دو کشور می باشد، لذا تجار و صادرکنندگان ایرانی می بایست از این فرصت، بهره برداری ویژه نموده و ضمن بررسی بازارهای صادراتی در کشور آذربایجان، از این کشور بعنوان دروازه ورود به بازارکشورهای سی آی اس (CIS) علی الخصوص روسیه، استفاده نمایند.
امید به اینکه دولت محترم و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی نیز در جهت توسعه تجارت بین کشور ایران و آذربایجان، ضمن رایزنی با اتحادیه ها، تشکل ها ، اتاق های بازرگانی و صادرکنندگان کالا وخدمات ترتیبی اتخاذ نمایندکه، ظرفیتهای اقتصادی موجود فیمابین، بطور کامل مورد بهره برداری قرار گیرد.
تهیه و تنظیم: هادی محمودی، فعال در حوزه مالی و اقتصادی
انتهای پیام/